Anno 2018 een hypotheek afsluiten

Geld lenen met hypotheek? Lees alles op hypotheek lenen.

Anno 2018 een hypotheek afsluiten

Als je een huis wil kopen heb je een hypotheek nodig, een lening om het huis te kunnen financieren. Er zijn verschillende hypotheken waaruit je kan kiezen. Bij het maken van een keuze welke hypotheek je wil afsluiten kun je bijvoorbeeld mee laten wegen of je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek of niet. Er zijn veel soorten hypotheken waar je uit kan kiezen, dus bereid je goed voor en laat je goed voorlichten door experts bij bijvoorbeeld uw bank. Het is ook raadzaam om verschillende banken te bezoeken en te kijken wat zij voor u kunnen doen.

Hypotheekrenteaftrek

Als je een lening afsluit om een huis te kunnen kopen betaal je daar rente over. De overheid heeft echter de hypotheekrenteaftrek bedacht, zodat mensen worden gestimuleerd om een huis te kopen. Daarom kan je de rente die je betaalt over je lening aftrekken van de belasting. Het geldt niet voor vakantiewoningen of huurpanden, maar wel voor alle woonhuizen. De eis voor hypotheekrenteaftrek is namelijk dat je maandelijks aflost in maximaal 360 maanden

Hypotheekrenteaftrek gebruiken

Als je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek kun je kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Sinds 2013 zijn dit de enige twee vormen waarbij je gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je een lange periode een vast bedrag per maand, inclusief rente. De rente wordt steeds minder omdat je meer aflost, en het bedrag dat je aflost wordt per maand hoger. Een lineaire hypotheek bestaat uit een vast bedrag aan aflossing iedere maand, maar de rente daalt doordat je een steeds groter deel hebt afgelost. Daardoor daalt het bedrag dat je per maand betaalt.

Soorten hypotheken

Naast de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn er nog meer vormen van hypotheken. Bij deze hypotheken kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, omdat deze leningen niet per maand en ook niet binnen 30 jaar worden afgelost. Het gaat hier bijvoorbeeld om de krediethypotheek, de traditionele levenhypotheek, de spaarhypotheek, de bankspaarhypotheek, de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek. Als een van deze leningen echter voor 2013 is afgesloten met hypotheekrenteaftrek, blijft die hypotheekrenteaftrek wel gewoon gelden. Dat blijft zo als je verhuist of je je hypotheek wil oversluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *