Een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Geld lenen met hypotheek? Lees alles op hypotheek lenen.

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld

De wilde jaren van uw studentenleven zijn inmiddels voorbij en u gaat over op het huisje, boompje, beestje leven. Dat dacht u tenminste. De schuld die u heeft opgebouwd door iets te vaak in de kroeg te hangen of het begrip ‘Ome DUO’ iets te letterlijk te nemen, kan u achtervolgen bij het kopen van een huis. Hoe zit het precies met het krijgen van een hypotheek wanneer u in het bezit bent van een studieschuld? In deze blog leest u er alles over.

Het is niet onmogelijk!

Sinds de economische crisis rekenen banken een studieschuld wel mee in de berekening van een hypotheek, maar het is zeker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Dit is tamelijk logisch, omdat je een bepaald bedrag al moet afbetalen aan die schuld en dat invloed heeft op hoeveel u per maand kan afbetalen aan het huis.

Hoe werkt het precies?

In het oude stelsel geldde een standaard weegpercentage van 0,75% op de studieschuld. Na 1 juli 2015 is de studiefinanciering afgeschaft voor het leenstelsel en weegt een studieschuld 0,45% mee voor een hypotheek. Een simpel rekensommetje laat zien dat u bij een schuld van 15,000 euro, 67,50 per maand zou moeten afbetalen aan DUO. Dit betekent dat u 67,50 euro minder zou kunnen krijgen op uw hypotheek. Wanneer u qua inkomen 600,- zou kunnen betalen aan uw hypotheek, kunt u met uw studieschuld erbij een maximale hypotheek van 532,50 euro krijgen.

Bent u verplicht het te vertellen?

Een studieschuld is niet BKR geregistreerd, dus kan niet worden gevonden door een hypotheekadviseur. U zou ervoor kunnen kiezen om uw studieschuld te verzwijgen, maar dit kan wel problemen opleveren als u later ooit een uitkering zou moeten aanvragen. Als er dan wordt gevonden dat u gelogen hebt over uw financiële situatie, vervalt uw recht op een uitkering.

Laat uzelf altijd goed adviseren wat betreft een hypotheekaanvraag. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan u denkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *