Beleggingshypotheek
De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm die gebaseerd is op de combinatie van beleggingen in effecten en een hypothecaire lening. Het is een hypotheekvorm die vooral voor de economische crisis van 2008 vrij populair was in Nederland. Vaak werd de hypotheek verstrekt onder een aflossingsvrije hypotheek waarbij wel aflossingen werden gedaan. De aflossingen zijn bestemd om in een fonds voor geld beleggen gestort te worden. Vanuit dat fonds kan men dan zelf of via de bank aandelen kopen. Er zijn 2 vormen van een beleggingshypotheek die we achtereenvolgens bespreken.
Hypotheek met belegging in een kapitaalverzekering
De aflossingen worden gestort in een fonds, meestal een fonds van de verzekeraar. Deze opzet brengt een vrij laag risico met zich mee, omdat de verzekeraar immers het risico draagt. Bij een beperkt risico gelden echter ook beperkte opbrengsten bij een gunstige conjunctuur. Het grootste voordeel is dat hierbij voor 2013 de volledige hypotheekrenteaftrek werd benut door eerst het geleende bedrag terug te sparen en vervolgens aan het einde van de looptijd de volledige hypotheeksom in een keer af te lossen.
Hypotheek met onderpand en voorzien van een belegrekening
Deze vorm van hypotheek brengt een enorm risico met zich mee, omdat de aflossingen die gedaan worden wederom worden belegd. In dit geval gaat het om een belegging naar keuze van de lener. Het geleende bedrag is niet verzekerd en dit kwam dan ook in 2006 negatief in het nieuws, omdat er op deze manier veel woekerpolissen waren afgesloten. Deze vorm van hypotheken is dan ook een van de veroorzakers van de kredietcrisis en heeft ervoor gezorgd dat een aantal woningbezitters met een restschuld is komen te zitten.
Geld beleggen kan niet zomaar. Ga dan ook niet zomaar geld investeren in bepaalde effecten als u niet in de wereld zit. Laat het over aan de professionals of leer zelf beleggen, zodat u ook een slag kunt slaan op de kapitaalmarkt.