Hypotheek aflossingsvrij

Geld lenen met hypotheek? Lees alles op hypotheek lenen.

Hypotheek aflossingsvrij

Er zijn vele manieren om een hypotheek af te sluiten. Elke bank of kredietverlener komt wel met iets nieuws om nieuwe klanten aan te trekken. Maar normaal gesproken vraagt u een hypotheek aan en zult u deze per maand af moeten lossen. Wilt u liever niet elke maand een bepaald bedrag aflossen, dan kunt u altijd nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Als u ervoor kiest om niet maandelijks af te lossen, dan kunt u kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Met een hypotheek die aflossingsvrij is, betaalt u maandelijks alleen de hypotheekrente. Dit betekent echter wel dat u een levenslange hypotheek aangaat. U kunt dit weer tegengaan wanneer u bijvoorbeeld uw huis verkoopt en dan direct uw hypotheek aflost.

Als u dit niet doet, zal het bedrag van de hypotheek altijd blijven staan. Dit zorgt er dus voor dat uw hypotheek nooit hoger kan zijn dan een percentage van de executiewaarde van uw eigen woning. Dit kan maximaal oplopen tot 100%, maar vaak ligt dit percentage rond de 75%. Dit resulteert vaak in het gebruik van uw eigen geld om de hypotheek op te kunnen hoesten.

Voor- en nadelen van een hypotheek die aflossingsvrij is

Nu zitten er natuurlijk voor- en nadelen aan een aflossingsvrije hypotheek. Wij hebben de voor- en nadelen even op een rijtje gezet voor u:

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • In de periode waarin u een aflossingsvrije hypotheek aangaat, heeft u altijd het voordeel van een maximale fiscale renteaftrek. Dit heeft te maken met het feit dat u in de looptijd van de hypotheek rente betaalt over de hoofdsom van de hypotheek. U lost in deze periode van de hypotheek niets af.
  • U zult maandelijks een ruim budget hebben door een aflossingsvrije hypotheek, omdat u per maand geen hypotheek aflost.
  • Uw maandlasten zullen tijdens de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek vaak gelijk blijven. Zo zult u nooit voor vervelende verrassingen komen te staan.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • U bouwt met een aflossingsvrije hypotheek geen vermogen op
  • U lost per maand niets af en u zult alleen de rente per maand betalen
  • U heeft geen financiële zekerheid en uw naasten ook niet

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *