Hypotheekrenteaftrek

Geld lenen met hypotheek? Lees alles op hypotheek lenen.

Hypotheekrenteaftrek

Op TV en in de politiek hoort u het woord vaak langskomen: hypotheekrenteaftrek. Nu zijn er veel mensen voor en tegen de hypotheekrenteaftrek, maar wat het nu precies inhoudt weet u niet. Wat is nu precies de hypotheekrenteaftrek en wat heeft u hier nu eigenlijk aan?

Wat is een hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is een speciale regeling die de Nederlandse overheid in het leven heeft geroepen. Dit is een regeling waarmee u de rente, van een schuld waar u een eigen woning voor heeft gekocht, af kunt trekken van uw inkomen. Vaak is deze schuld een hypothecaire lening, oftewel een hypotheek. De hypotheekrente behoort dan ook tot de zogenaamde Box 1 aftrekposten.

De rente van uw schuld die aftrekbaar is, wordt vaak een eigenwoningschuld genoemd. Het is mogelijk dat dit lager is dan het hypotheekbedrag wat u heeft afgesloten. Wanneer u uw hypotheek aan het aflossen bent, zal uw eigenwoningschuld omlaag gaan. Maar stel u leent geld bij, voor een verbouwing of voor een restauratie van uw woning, dan zal de
eigenwoningschuld niet omhoog gaan. U kunt dus geen rente aftrekken van het geleende deel.

Wat heb ik aan een hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek geldt alleen als u van plan bent uw eerste woning te kopen. Tweede woningen, appartementen of vakantiewoningen vallen hier dus niet onder. Indien u van plan bent om uw eerste woning in het buitenland te kopen, dan kunt ook gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Maar dit geldt alleen voor mensen die in Nederland werken of inkomstenbelasting aan Nederland betalen.

De hypotheekrenteaftrek is maar liefst voor 30 jaar geldig. Dus kunt u rente af blijven trekken over een lange periode. Als u van plan bent om te verhuizen en de hoogte van uw hypotheek is hoger dan die van uw eerste hypotheek, dan zult u alleen rente kunnen aftrekken van uw vorige hypotheek.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *